Bij een nieuwe meerschuimpijp is het erg eenvoudig om geperst meerschuim te onderscheiden van blokmeerschuim (deze laatste is het beste en duurste): met een natte vinger, beter nog met de tong, even de wand aan de binnenkant van de ketel voelen. Als je de zuigende werking van het meerschuim voelt, met de tong het best waar te nemen, dan heb je te maken met het goede blokmeerschuim.janneman schreef:Meerschuim is een lang en ingewikkeld verhaal; er bestaat slecht meerschuim (geperst en gelijmd) en goed meerschuim, en het is niet zo heel eenvoudig om die twee van elkaar te onderscheiden; ze zijn er hetzelfde uit, alleen is de een wat zwaarder dan de ander, maar dat merk je ook alleen als je een echte en een geperst meerrschuimen pijp naast elkaar hebt.
Of de winkelier blij is met je, wanneer je jouw tong in die pijp steekt, is natuurlijk nog maar de vraag. Misschien even van de winkelier afwenden, zodat je het uit het zicht kunt doen.