Val Ardennais - Semois Grosse Coupe
Geplaatst: 23 mei 2011 17:24
In het diepe zuiden van onze zuiderburen, aan de oevers van een kleine rivier, de Semois, groeit rokend goud...
Val de Ardennais, het 'merk' van Vincent Manil, is één van de kleine, artisanale Semois producenten. Ze maken in feite drie tabakken die alleen in snede van elkaar verschillen; deze recensie gaat over de 'Grosse Coupe (grove snede). Daarnaast maken ze nog een middel- en een fijne snede van dezelfde tabak. Voor degene die willen ervaren in hoeverre de snede smaak en rookbaarheid van een tabak bepaald is het de moeite waard om ze eens alledrie te proberen. Hoe fijner de snede, hoe sneller en heter de tabak brandt, met als gevolg andere smaaknuances en meer of minder risico op een gebeten tong. De grove snede brandt het langzaamst, is het minst scherp en is het zachtst van smaak.
De tabak wordt gemaakt op de meest eenvoudige en elementaire manier die je je maar kunt voorstellen, en is dan ook een van de meest pure vormen van tabak die je kunt roken. Planten, laten groeien, oogsten, drogen, herbevochtigen, snijden, hete lucht drogen (roosteren) en dan uitdrogen en inpakken. Het eindresultaat is een noot-bruine, droge en breed gesneden tabak. Hij wordt aangeboden in 100, 250 en 500 gram pakken die mij van vroeger bekend voorkomen. Zeg maar een goudkleurige papieren baksteen met een simpel en erg antiek aandoend etiket.
Na het openmaken ruik ik een tamelijk frisse, plantaardige, grasachtige geur, met misschien iets van amandel ver op de achtergrond. De tabak is vrijwel kurkdroog, of zeg maar de vochtigheid van de omgeving.
Ik kan de tabak stevig stoppen zoals meestal met de wat grovere en drogere tabakken, voor ik ook maar iets van weerstand bij het trekken merk. In een normale pijp krijg ik van deze tabak met moeite twee gram gestopt, en dat blijkt dan genoeg voor 40 tot 50 minuten roken.
Aansteken is in dit geval eenvoudig, en zelden een twee lucifer affaire; aansteken, verder aandrukken met de pijpenstopper terwijl ik een trekje neemt, en de pijp blijft gewoon branden. Het is sowieso een uitstekend brandende tabak.
Opvallend is dat, terwijl de tabak toch erg aan baai doet denken, ik totaal geen scherpte ervaar bij het roken. Mild op de tong en vol van smaak, dat zijn de eerste twee dingen die bij me opkomen. Ik proef er iets van sigaar in, en veel 'echte tabak-smaak'. Ik ben niet de beste om het te beoordelen, maar ik heb de indruk dat de tabak een ferme portie nicotine bevat.
De tabak wordt tijdens het roken nog iets voller van smaak, maar wat me het meest verbaast is dat deze tabak veel sneller op smaak is dan de meeste pijptabakken die ik rook. Doorgaans begint het grote genieten pas als ik al een kwartiertje of langer bezig ben aan een pijp, bij deze tabak is het echt vanaf de 2e of 3e trek helemaal goed.
Hoewel de tabak niet extreem snel brand, duurt een pijp toch korter dan gemiddeld. Dat komt vooral omdat ik, door de droogte, minder in een pijp stop dan bij een normale gesausde tabak (2 gram Semois, in dezelfde pijp rook ik toch al snel 3 tot 3,5 gram Neptune). Aansteken op 2/3 komt minder vaak voor dan bij de meeste tabakken die ik ken, alleen vlak voor het einde wil ik hem nog wel eens opnieuw aansteken. De tabak brandt volledig op, en laat een fijn, donkergrijs as over.
Het is een tabak die mij erg ligt, hij doet me denken aan oude baaitabakken voor de grote verzoeting toesloeg (de meeste baai tabakken nu zijn -naar mijn idee- heel licht gesausd, dat was ooit anders). Voor mij is dit een dijk van een dagelijkse tabak, en het zou heel goed een echte dagelijkse tabak kunnen zijn of worden (vooral in de zomer ben ik nogal een baai-roker). En deze tabak zou me nog wel eens opnieuw vriendjes kunnen laten worden met mijn wat grotere pijpen...
ps: ik kijk even naar onze zuiderburen voor eventuele correcties op mijn verhaal; is Val Ardennais inderdaad het merk, of is dat La Brumeuse, wat op de andere kant staat?
Mod edit,... toevoeging tobaccoreviews info
Val Ardennais - La Brumeuse
--------------------------------------------------------------------------------
Brand: Vincent Manil
Blender: Gaetane et Vincent Manil
Tin Description: Pur Semois grosse coupe - large cut
Country of Origin: Belgium
Curing Group: Air Cured
Contents: Kentucky
Cut: Ribbon
Packaging: 100 or 250 gr pack
http://www.tobaccoreviews.com/blend_det ... V&TID=3787
Val de Ardennais, het 'merk' van Vincent Manil, is één van de kleine, artisanale Semois producenten. Ze maken in feite drie tabakken die alleen in snede van elkaar verschillen; deze recensie gaat over de 'Grosse Coupe (grove snede). Daarnaast maken ze nog een middel- en een fijne snede van dezelfde tabak. Voor degene die willen ervaren in hoeverre de snede smaak en rookbaarheid van een tabak bepaald is het de moeite waard om ze eens alledrie te proberen. Hoe fijner de snede, hoe sneller en heter de tabak brandt, met als gevolg andere smaaknuances en meer of minder risico op een gebeten tong. De grove snede brandt het langzaamst, is het minst scherp en is het zachtst van smaak.
De tabak wordt gemaakt op de meest eenvoudige en elementaire manier die je je maar kunt voorstellen, en is dan ook een van de meest pure vormen van tabak die je kunt roken. Planten, laten groeien, oogsten, drogen, herbevochtigen, snijden, hete lucht drogen (roosteren) en dan uitdrogen en inpakken. Het eindresultaat is een noot-bruine, droge en breed gesneden tabak. Hij wordt aangeboden in 100, 250 en 500 gram pakken die mij van vroeger bekend voorkomen. Zeg maar een goudkleurige papieren baksteen met een simpel en erg antiek aandoend etiket.
Na het openmaken ruik ik een tamelijk frisse, plantaardige, grasachtige geur, met misschien iets van amandel ver op de achtergrond. De tabak is vrijwel kurkdroog, of zeg maar de vochtigheid van de omgeving.
Ik kan de tabak stevig stoppen zoals meestal met de wat grovere en drogere tabakken, voor ik ook maar iets van weerstand bij het trekken merk. In een normale pijp krijg ik van deze tabak met moeite twee gram gestopt, en dat blijkt dan genoeg voor 40 tot 50 minuten roken.
Aansteken is in dit geval eenvoudig, en zelden een twee lucifer affaire; aansteken, verder aandrukken met de pijpenstopper terwijl ik een trekje neemt, en de pijp blijft gewoon branden. Het is sowieso een uitstekend brandende tabak.
Opvallend is dat, terwijl de tabak toch erg aan baai doet denken, ik totaal geen scherpte ervaar bij het roken. Mild op de tong en vol van smaak, dat zijn de eerste twee dingen die bij me opkomen. Ik proef er iets van sigaar in, en veel 'echte tabak-smaak'. Ik ben niet de beste om het te beoordelen, maar ik heb de indruk dat de tabak een ferme portie nicotine bevat.
De tabak wordt tijdens het roken nog iets voller van smaak, maar wat me het meest verbaast is dat deze tabak veel sneller op smaak is dan de meeste pijptabakken die ik rook. Doorgaans begint het grote genieten pas als ik al een kwartiertje of langer bezig ben aan een pijp, bij deze tabak is het echt vanaf de 2e of 3e trek helemaal goed.
Hoewel de tabak niet extreem snel brand, duurt een pijp toch korter dan gemiddeld. Dat komt vooral omdat ik, door de droogte, minder in een pijp stop dan bij een normale gesausde tabak (2 gram Semois, in dezelfde pijp rook ik toch al snel 3 tot 3,5 gram Neptune). Aansteken op 2/3 komt minder vaak voor dan bij de meeste tabakken die ik ken, alleen vlak voor het einde wil ik hem nog wel eens opnieuw aansteken. De tabak brandt volledig op, en laat een fijn, donkergrijs as over.
Het is een tabak die mij erg ligt, hij doet me denken aan oude baaitabakken voor de grote verzoeting toesloeg (de meeste baai tabakken nu zijn -naar mijn idee- heel licht gesausd, dat was ooit anders). Voor mij is dit een dijk van een dagelijkse tabak, en het zou heel goed een echte dagelijkse tabak kunnen zijn of worden (vooral in de zomer ben ik nogal een baai-roker). En deze tabak zou me nog wel eens opnieuw vriendjes kunnen laten worden met mijn wat grotere pijpen...
ps: ik kijk even naar onze zuiderburen voor eventuele correcties op mijn verhaal; is Val Ardennais inderdaad het merk, of is dat La Brumeuse, wat op de andere kant staat?
Mod edit,... toevoeging tobaccoreviews info
Val Ardennais - La Brumeuse
--------------------------------------------------------------------------------
Brand: Vincent Manil
Blender: Gaetane et Vincent Manil
Tin Description: Pur Semois grosse coupe - large cut
Country of Origin: Belgium
Curing Group: Air Cured
Contents: Kentucky
Cut: Ribbon
Packaging: 100 or 250 gr pack
http://www.tobaccoreviews.com/blend_det ... V&TID=3787