Pagina 5 van 11

Re: Inroken.

Geplaatst: 27 aug 2012 07:16
door Pitoe [*RIP*]
Bijna alle pijpen rook ik in.
Zelfs estate pijpen. wat de meerderheid is van m'n pijpen. Het is zo'n beetje een ritueel. koollaag ruimen, oppoetsen, desinfecteren en helemaal op het eind rook ik ze nog eens in.
Ook al weet ik dat het niet nodig is, ik ben een overdreven romanticus (op dat gebied dan :roll: ).
Ik wil rustig kennismaken met m'n pijpen en ik rook ze graag in tot nu toe...
Ik wil een verhaal met m'n pijpen, ik wil ze stap voor stap leren kennen.

Re: Inroken.

Geplaatst: 27 aug 2012 07:52
door magicmarcello
Net zoals bij Eliminator rook ik alleen nieuwe pijpen zonder voorbehandelde inrookpasta in volgens de regels der kunsten, de voorbehandelde (en estate) pijpen krijgen direct de volle lading... :wink:
;p

Re: Inroken.

Geplaatst: 27 aug 2012 09:24
door Winslow Collector
Idem hier: nieuwe onbehandelde ketels volgens de regels der kunst inroken. Indien inrookpasta aanwezig, dan vaak eerst 1 half pijpje om de pijp een beetje te leren kennen, daarna de volle laag erin. Moet voor een kwaliteitspijp geen probleem zijn. Toen ik enkele weken geleden een nieuwe Dunhill kocht, zeiden ze dat die in principe ook niet ingerookt hoefde te worden. Heb het proces hiermee wat versneld (2 x kwartvol, 2 x halfvol, 2 x driekwart) en mijn zevende pijpje was de volle lading. Nog geen nadelen van ondervonden en ik rook hem elke 2-3 dagen.

Re: Inroken.

Geplaatst: 27 aug 2012 14:06
door janneman
Ben lk nu de enige die inroken eigenlijk wel leuk vind? Ik ervaar het altijd als een geleidelijke kennismaking met een nieuwe vriend. Eventueel inrook-leed zoals bijsmaakjes zijn door de korte duur van de eerste paar pijpen nog wel te overleven, en tegelijkertijd leer ik dingen over hoe te stoppen en aan te drukken.

Ik ben dus met elke pijp globaal wel een week of drie in wittebroods-stand...

Re: Inroken.

Geplaatst: 27 aug 2012 14:19
door Massis
Ook hier wordt het niet zo nauw genomen met dat inroken. De reden daarvoor is denk ik eenvoudig: ik rook eigenlijk erg weinig, hooguit een pijp of 2 per week. Als ik voor elke nieuwe pijp die ik koop/maak dan 10-15 rookbeurten nodig heb vooraleer ik ze vol kan doen, duurt het bij elke pijp 2 maanden vooraleer ze ingerookt is, als ik uitsluitend die ene pijp zou roken. In de praktijk zou het dus een half jaar of langer duren voor een pijp ingerookt is.

Het enige waar ik op let is dat ik de eerste 5 of 10 rookbeurten met een nieuwe pijp enkel doe als ik ervoor ga zitten en uit de wind kan blijven, zodat ik wel extra rustig kan roken.
Verder pijpje vol en aansteken maar. Al vragen sommige pijpen om een uitzondering.

Ik moet zeggen, het hout waarvan de pijp gemaakt wordt maakt érg veel uit op dat vlak. Mijn eerste pijp, een nieuwe big ben heb ik voorzichtig ingerookt en de smaak bleef ondermaats. Zelfs na opnieuw ruimen anderhalf jaar later is de smaak niet optimaal.

Enkele van de pijpjes die ik zelf gemaakt heb daarentegen, smaken vanaf de eerste rookbeurt prima!

Re: Inroken.

Geplaatst: 27 aug 2012 15:08
door Winslow Collector
janneman schreef:Ben lk nu de enige die inroken eigenlijk wel leuk vind?
Nee hoor, Janneman. Heb helemaal geen hekel aan het inroken. Inderdaad juist prettig om "feeling" voor de pijp en zijn rookeigenschappen te krijgen.

Alleen met inroken ben ik erg bewust bezig met de pijp en het inroken. En die tijd heb ik niet altijd, waardoor inroken soms eens wat langer duurt. Heb zelfs nog een splinternieuwe Elie en een dito Jan-Erik liggen die wachten op de inrooksessies. Ik denk dat ik er maar eens eentje van die twee meeneem op vakantie.

Gezien het gebrek aan bewuste inrooktijd is het dan wel weer fijn om merken als Winsløw, Stanwell en Design Berlin te hebben die hun pijpjes van inrookpasta voorzien. Nieuwe pijp? Na een kleine kennismakings-sessie de volgende dag gewoon vol tabak.

Re: Inroken.

Geplaatst: 27 aug 2012 17:16
door lestat
[/quote]Enkele van de pijpjes die ik zelf gemaakt heb daarentegen, smaken vanaf de eerste rookbeurt prima![/quote]
Ruik ik hier een beetje verdoken reclame?



Het is je gegund Massis

Re: Inroken.

Geplaatst: 28 aug 2012 08:35
door Massis
lestat schreef:
Enkele van de pijpjes die ik zelf gemaakt heb daarentegen, smaken vanaf de eerste rookbeurt prima!
Ruik ik hier een beetje verdoken reclame?



Het is je gegund Massis
Haha nee hoor, tenzij reclame voor het hout van Jaume Hom. Ik wilde gewoon zeggen dat je geen dure pijpen van €500 hoeft te kopen om lekker smakende pijpen te hebben. Pijpen zelf maken kan al volstaan :-P

Ingerookt of niet?

Geplaatst: 19 jan 2013 00:22
door Maarten_V
Hoe weet je eigenlijk of hoe herken je eigenlijk een pijp die al ingerookt is?

Re: Ingerookt of niet?

Geplaatst: 19 jan 2013 00:35
door Eliminator
Bij een nieuwe pijp kun je zien of hij voorzien is van inrookpasta of niet door de kleur van de ketel,... ofwel hij is de kleur van het hout en is dus niet voorzien van inrookpasta, ofwel hij is behandeld met een grijze substantie en is dus wel voorzien van,....... of een pijp daadwerkelijk ingerookt is kun je zien aan de opbouw van de koollaag aan de binnenkant, een dunne zwarte laag die zich heeft afgezet aan de binnenkant van de pijp.

Re: Ingerookt of niet?

Geplaatst: 19 jan 2013 00:46
door Maarten_V
Mijn Big Ben Nobel heeft inderdaad een grijs/zwarte 'binnenlaag' in de ketel. Dus ik mag er vanuit gaan dat hij ingerookt is?

Re: Ingerookt of niet?

Geplaatst: 19 jan 2013 01:02
door Robert
Maarten_V schreef:Mijn Big Ben Nobel heeft inderdaad een grijs/zwarte 'binnenlaag' in de ketel. Dus ik mag er vanuit gaan dat hij ingerookt is?
Ga daar maar vanuit.

Re: Ingerookt of niet?

Geplaatst: 19 jan 2013 01:13
door Maarten_V
Mooi! Kan ik morgen eens een 'hele' pijp roken i.p.v. eentje die voor 1/3 is gevuld. :wink:

Re: Ingerookt of niet?

Geplaatst: 19 jan 2013 01:38
door Robert
Veel genoegen!!

Re: Ingerookt of niet?

Geplaatst: 19 jan 2013 01:40
door The_Undertaker
Maarten_V schreef:Mooi! Kan ik morgen eens een 'hele' pijp roken i.p.v. eentje die voor 1/3 is gevuld. :wink:
Dan alsnog word volgens mij inroken wel aangeraden, echter niet met zoveel herhalingen als met een pijp die niet behandeld is. Zelf heb ik het gewoon opgebouwd, 2x 1/3, 2x 2/3, en daarna gewoon volle bak of net waar ik zin aan had. Heeft een mooi egaal koollaagje gekregen :)

Re: Ingerookt of niet?

Geplaatst: 19 jan 2013 10:13
door jarnogab
The_Undertaker schreef:
Maarten_V schreef:Mooi! Kan ik morgen eens een 'hele' pijp roken i.p.v. eentje die voor 1/3 is gevuld. :wink:
Dan alsnog word volgens mij inroken wel aangeraden, echter niet met zoveel herhalingen als met een pijp die niet behandeld is. Zelf heb ik het gewoon opgebouwd, 2x 1/3, 2x 2/3, en daarna gewoon volle bak of net waar ik zin aan had. Heeft een mooi egaal koollaagje gekregen :)
Inderdaad. Het inroken heeft dan een tweeledige functie.
1) de koollaag verder egaal opbouwen
2) nog belangrijker (mijn inziens): de pijp beter leren 'kennen'. Hoe rookt de pijp? Moet ik 'm harder of zachter aantampen? Hoe moet ik 'm stoppen? Enz.

Re: Ingerookt of niet?

Geplaatst: 19 jan 2013 11:10
door Robert
Ik stop de pijpen die voorzien zijn van pasta meteen vol, koollaagje komt dan vanzelf.

Re: Ingerookt of niet?

Geplaatst: 19 jan 2013 11:52
door robvoorburg
Het is maar net wat je onder ingerookt verstaat. Voor mij is een
pijp ingerookt wanneer deze goed gaat smaken en dat kan
(afhankelijk van het merk) een groot aantal rookbeurten
betekenen.

Zo heb je het nodige geduld nodig om een Peterson op ingerookt
te krijgen, bij een Winsløw sta ik altijd weer verbaasd dat inroken
spelenderwijze gaat.

.

Re: Ingerookt of niet?

Geplaatst: 19 jan 2013 12:12
door jarnogab
robvoorburg schreef:Het is maar net wat je onder ingerookt verstaat. Voor mij is een
pijp ingerookt wanneer deze goed gaat smaken en dat kan
(afhankelijk van het merk) een groot aantal rookbeurten
betekenen.


.
+1

Re: Inroken.

Geplaatst: 02 feb 2013 20:26
door Wowbagger
In het verlengde hiervan ben ik toch eens benieuwd wat de heren en dame hier voor een tabak gebruiken om een pijp in te roken. Tuurlijk is het volgens de regels van de kunst om het met een baai te doen, maar ik heb het idee dat weinigen zich daar aan houden.
M.a.w.: De babbelbox staat vandaag op het prf en vraagt: "Wat is uw favoriete inrooktabak?"

Re: Inroken.

Geplaatst: 02 feb 2013 20:51
door Dukdalf
In de regel rook ik in met dezelfde tabak die ik dagelijks rook. Omdat ik nooit echt gearomatiseerde soorten gebruik komt het niet zo nauw, want of je nu (bij wijze van spreken) inrookt met Dunhill 965 of met Early Morning proef je later echt niet terug. Netjes ben ik er wel mee: ik heb een paar pijpen waarbij ik minder trouw was in die 'wittebroodsweken' waaraan janneman hierboven refereert en daaraan kun je zien dat de koollaag op de bodem van de ketel moeite heeft zich te vormen. Maar, ook later helpen een paar kwart- of halfvolle keteltjes dan vaak nog wel.

Re: Inroken.

Geplaatst: 02 feb 2013 21:33
door Ribbon
De eerste negen rookbeurten rook ik Voortrekker. Ik heb hier goede ervaringen mee en zie voorlopig geen reden om dit te veranderen. Baai is relatief neutraal van smaak en rookt vrij gelijkmatig leeg bij mij. Ik merk dat er bij baai het minste kans is op onverbrande resten op de bodem zodat de koollaag zich in het begin goed tot onderin de ketel afzet. Tevens leer ik de nieuwe pijp hierdoor op de voor mij vertrouwde manier kennen.

Re: Inroken.

Geplaatst: 02 feb 2013 21:57
door maboc
Ik rook in met Coopvaert.
Dit omdat mij dit bij "de Oude Leeuw" is aangeraden. (is trouwens ook gewoon lekker :-))

Bij van Renssen zei men dat het niet zo gek veel uit maakte.

Maar ja....als een gewoonte eenmaal geboren is, is deze niet zo maar weer weg (nuja...bij mij dan)

Re: Inroken.

Geplaatst: 02 feb 2013 22:25
door Kees Flake
heb een big ben bora en moest die inroken duurde minimaal 15 rookbeurten voordat er smaak aan zat.
mijn amphora 404 met inrookpasta rookte vanaf het begin geweldig en gelijk smaak.
heb nu mijn eerste pijpje zelf gemaakt en inrookpasta erin gedaan maar vanaf het begin smaak.
met inrookpasta hoef je niet in te roken.
probeer het zelf en je zal ervaren dat het zo is.

gr. kees liebherr

Re: Inroken.

Geplaatst: 02 feb 2013 22:35
door janneman
Meestal Coopvaert of Voortrekker, tegenwoordig soms ook Semois. Voor een deel is de smaak van een Baai bij mij min of meer vast onderdeel van het kennismaken met een nieuwe pijp. Ik vind het altijd een aangename periode waarin ik een pijp langzaam beter leer kennen.

Aangaande de noodzaak; zorgvuldig inroken is om verschillende redenen nu veel minder belangrijk dan vroeger.
Een reden is dat het hout voor pijpen tegenwoordig gewoon beter voorbehandeld is; geod uitgekookt en gedroogd. Ik kan me tot ergens eind jaren '70 nog wel herinneren dat pijpen echt 'groen' konden smaken, zeg maar naar houtsappen en tanine. Dat ben ik al heel lang niet meer tegen gekomen.
En een andere reden voor het inroken met zoiets als Baai was dat een pijp zonder koollaag gevoeliger is voor doorbranden. Tegenwoordig roken de meesten van ons voornamelijk in alle rust een pijp, en zit die rust al voor een deel ingebakken. Vroeger stapte je met een pijp op de fiets, en die wordt dan wel effe een stuk warmer. Baai strafte dat sneller af met een zeer bekkie, dus dan hield je wel even rekening ermee.

Wat nog steeds geldt is dat een pijp met een goeie stevige koollaag beter smaakt, droger en koeler rookt en beter beschermd is tegen wat te hard branden. Maar elke tabak zorgt op den duur wel voor een goeie koollaag...

Re: Inroken.

Geplaatst: 02 feb 2013 22:40
door Dukdalf
Toevalllig is de discussie over wel of geen inrookpasta aan de overkant van de wereld ook weer helemaal 'hot', getuige dit aardig onderbouwde verhaal: http://pipesmagazine.com/blog/out-of-th ... #more-6466

Re: Inroken.

Geplaatst: 02 feb 2013 23:00
door Sidekickelvis
Toen ik mijn B.C. Churchwarden binnenkreeg uir de States moets ik er een zwarte laklaag uitroken... Nou ja, dat moest niet maar ik heb die er niet uitgeschuurd alvorens in te roken omdat ik er pas achter kwam toen ik hem voor de eerste keer vulde (Netjes tot een derde keteltje, ik had me wat ingelezen)....... Dat deed toch lelijk zeer aan me liklap weet ik nog!

Re: Inroken.

Geplaatst: 03 feb 2013 13:51
door Mus
Ik stop een pijp met inrookpasta de eerste keer meteen helemaal vol. Wel let ik er bij de eerste paar rooksessies op dat ik zeker niet te snel (= heet) rook.

Ik heb tot nu toe nog maar één pijp gehad zonder inrookpasta, en die heb ik als beginnend pijproker wel in stappen ingerookt: vijf keer eenderde vol, vijf keer tweederde vol, en toen is de pijp naar een ander PRF-lid gegaan omdat ik toch niet zo goed bij de pijp paste :mrgreen:

Re: Inroken.

Geplaatst: 14 feb 2013 02:04
door Molten
5x5x5 is wel erg conservatief...3x3x3 of 3x3x2 is wat gemakkelijker te doen voor mij mentaal :mrgreen:

Je kunt er natuurlijk ook een volledig gevarieerd strijdplan van maken :mrgreen:
3x3x2, 3x3x2, 3x3x3, 3x3x3, en dan naar 1/2 gevulde pijp gaan en volle pijp dus zoiets als een 2x2 dat is dan ongeveer 1 maand en dan het hele weer herhalen tot ie klaar is :mrgreen:

Re: Inroken.

Geplaatst: 14 feb 2013 12:39
door gezel
Ik prop de pijp gewoon vol.

Kwartiertje roken en dan een kwartiertje laten liggen. :sherlock:
Herhalen totdat ie leeg is. :B
Zo kan ik me met één pijpje een uurtje of 2 á 3 ammuseren. ;p